6. srečanje 3.1.

Velika sinica (Foto Gal Pavlin)

Velika sinica (Foto Gal Pavlin)

Prvič v letu 2017 se nas je nabralo malo manj. Tokrat smo se izjemoma dobili v torek, saj je bil premor od zadnjega srečanja kar dolg. Kljub temu smo se uspeli dogovoriti, da se bomo v letu 2017 udeležili tekmovanja ZOTK v konstruktorstvu. Začrtali smo skupni projket pametne gnezdilnice za ptice, ki gnezdijo v umetnih gnezdilnicah. Več o samih gnezdilnicah smo si ogledali na naslovu spletne strani gnezdilnice.si.

Učencem sem tudi razložil, da sem kontaktiral dolenjsko sekcijo društva za opazovanje ptic, konkretno g. Gregorja Bernarda, predsednika sekcije za Dolenjsko (kontaktni podatki so na spletni strani DOPPS), ki bo pomagal po strokovni/ornitološki plati okrog same gnezdilnice.

Pticam bo gnezdilnica dom za potomstvo, nam pa bo gnezdilnica služila kot “domovanje” za elektroniko, ki jo bomo sami izdelali. Na tokratnem srečanju so padale ideje kot toča v poletni nevihti. Kratek povzetek teh idej je je rodil seznam želja, kaj vse bi na gnezdilnico lahko dali:
– kamero, ki nam bo omogočala opazovanje parjenja, valjenja, hranjenja, izdelovanja gnezda….
– senzorje za temperaturo, vlago, detektor prehoda preko odprtine v gnezdo, mikrofon in morda še kakšen drug, ki si ga bomo kasneje izmislili
– pamet — raspberry pi – miniaturni računalniček, ki bo vse to povezal na internet
– vse skupaj bomo povezali v internet, postavili spletno stran, na kateri se bo lahko opazovalo stanje senzorjev, živo sliko iz gnezdilnice, …

Ker je bilo kar nekaj vprašanj okrog raspberry pi, sem pripravil spletno mapo (hvala ARNES), kjer bomo shranjevali razna gradiva. Mapa je zaščitena z geslom in je namenjena le interni rabi udeležencev krožka. Vse, kar bomo ustvarili bomo seveda sproti objavili na tej strani.
Za domačo nalogo smo se dogovorili:
1. da pregledamo spletne vire o gnezdilnicah na naslovu www.gnezdilnice.si
2. da preverimo, kje okrog OŠ Grm bi bilo najprimernejše mesto za postavitev gnezdilnice (čimbolj miren kotiček, dokaj blizu šole zaradi povezave/kabla/elektrike, po možnosti na čimvišjem drevesu)
3. do naslednjič poskušamo sami najti kako se priklopi mikrofon (kako je sestavljen, kakšno vezje potrebuje za delovanje, kako za montorati)
4. do naslednjič poskušate sami poiskati kako je zgrajen elektronski termometer
O vsem tem se bomo seveda pogovorili in podrobno razložili na krožku prihodnji ponedeljek.

 

Valilnice NAČRT 1200

Načrt gnezdilnice za različne vrste ptic

 

 

Email this to someoneBuffer this pageShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja