7. srečanje 9.1.2017

Danes smo se zbrali v polnem številu. Izdelali smo tri modele gnezdilnic, eno majhno, eno srednjo in eno veliko. V vsakega od modelov smo poskusno namestili večje kose elektronike, da smo videli, ali gre vse skupaj in kam bi namestili kamero, kam senzorje itd… Z izdelavo kartonastih modelov smo tudi dobili občutek, kako veliko bo vse skupaj. Dogovorili smo se, da naredimo tri gnezdilnice in jih namestimo v naravo, kjer bo tudi možnost povezave na napajanje in povezave v internet. Takih lokacij je več:

  • pri OŠ Grm, v bližini učilnice za biologijo, kjer je eno večje drevo
  • pri ŠC Novo mesto na Šegovi, na drevesu med dvema traktoma
  • na vrhu Gorjancev pri radioamaterskem kontejnerju
  • na gornji postaji vlečnice na Gačah

Vsa ta mesta imajo internet in elektriko, kar omogoča postavitev pametne gnezdilnice.

V modele smo razporedili elektroniko in ugotovili, da bo najbolje, če uporabimo dvojni strop, na tako nastalo podstrešje pa vstavimo elektroniko.

Preizkusili smo tudi delovanje optičnega senzorja, ki bo nadzoroval prehode ptic preko odprtine.

Padla je še dodatna ideja, da namestimo na dno gnezdilnice tehtnico, ki bo zazanavala prirast pri graditvi gnezda in med rastjo mladičev. Rešili smo tudi problem, ki nastane pri takem dvojnem dnu: gnezdo bi se namreč drgnilo ob stene in povzročilo napako pri tehtanju. To bomo rešili tako, da bomo uporabili ne samo dvojno dno, ampak tudi dvojne stene v spodnjem delu tako, da bo nastala neke vrste posoda za gnezdo, ki se ne bo dotikala zunanjih sten.

Proti koncu nam je Maj pokazal osnove dela s programom sketchup,  ki je namenjen 3D modeliranju. Dogovorili smo se, da do naslednjič vsak namesti sketchup na svoj računalnik, ga zažene in poskuša zmodelirati vsaj del gnezdilnice. Te modele bomo naslednjič pregledali in dokončali ter izdelali delavniške risbe, s pomočjo katerih nam bodo na Šolskem centru odrezali deske v lesarski delavnici.

Na koncu smo še razdelili katere senzorje bo kdo podrobneje opisal za projektno dokumentacijo.

Danes smo bili kar pridni in je nastalo tudi nekaj več fotografij.

 

 

Email this to someoneBuffer this pageShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja