13. srečanje

Konec počitnic in spet smo delavni. Tokrat smo se naučili pravilno sestaviti kabel za mrežno povezavo. Ugotovili smo, da je v kablu 8 posameznih žičk in da jih je potrebno pravilno razporediti. Delali smo v dveh skupinah in spet sta dekleti prehiteli fante. Malo se poznajo spretnejši prsti, malo pa zbranost pri delu. Pa ne samo to. Tudi iz prve je uspelo pravilno. To se le redko zgodi. Fantje so mortali dvakrat ponavljat, ampak tudi njim je na koncu “kabel tester” pokazal 8 lučk, kar ponazarja pravilno povezavo vseh 8 žil kabla.

Po takem razporedu smo izdelovali kable

Po takem razporedu smo izdelovali kable

Naučili smo se tudi nekaj novih pojmov:

“Twisted Pair” sta dve žici, ki sta prepleteni, te smo pa morali razplesti, če smo hoteli pravilno razporediti posamezne žile

“Parica” je naš, domač izraz za “Twisted pair”

UTP (kabel) je kratica za Unshielded Twisted Pair, kar pomeni, da so posamezne “parice” oblečene le v plastičlno srajčko, ki smo jo morali sleči pred urejanjem – “česanjem” žil

RJ45 se imenuje konektor, ki smo ga uporabili

 

Prav tako smo z lastnimi rokami ugotovili, da je potrebnih kar nekaj “žgancev”, da počesane žile s kleščami odrežemo, da so konci žil poravnani, še več moči v rokah pa je potrebne, da na koncu konektor tudi stisnemo. Ampak vsem je uspelo narediti tisti slavni “klik”, ko konektor zaskoči na srajčko kabla, ki ga zdaj vsi poznamo.

DSCN5919 DSCN5914 DSCN5913 DSCN5921

Izdelane kabelčke bomo naslednjič vgradili v omarico z elektroniko, kjer bodo skrbeli za povezavo kamer in senzorjev v internet.

 

Ker je dan že kar dolg in je ob 17h še svetlo, smo izkoristili dnevno svetlobo za barvanje zaščitnih pločevin, ki so nam jih dobavili iz podjetja Povše metal.

Najprej zeleno

Najprej zeleno

Potem malo rjavo, da bo lisasto in se bo hiška lepo vklopila v okolje

Potem malo rjavo, da bo lisasto in se bo hiška lepo vklopila v okolje

Na koncu pa še malo finih detajlov za lepši umetniški vtis

Na koncu pa še malo finih detajlov za lepši umetniški vtis

 

Poleg omenjenega je bilo vmes tudi nekaj časa za nadaljevanje sestavljanja gnezdilnic, priključevanja senzorjev, urejanja kablov in napeljave po “pametni strehi” ter seveda preizkušanje vseh dobrot, ki so jih udeleženci krožka sedaj že tradicionalno prinesli s seboj. Ta slabi dve uri sta spet kar prehitro minili.

DSCN5920 DSCN5918 DSCN5915 DSCN5912

Email this to someoneBuffer this pageShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja